Noodlanding op het water iPAQ voor webOS was HP’s grootste historische fout

Er is iets onheilspellend mooie over de iPAQ, zelfs vandaag de dag, jaren nadat het ter ziele gegane geworden.

Het is moeilijk om een ​​naam van een apparaat voorafgegaan door de kleine letter ‘i’, voor de wil van Apple en vertrapt elk product met de naam herinneren.

Maar er was een tijd, een zorgeloze tijd, toen de Britse markt werd overspoeld door Windows Mobile-apparaten van alle generaties, van HP iPAQ bereik O2 xda range – en het Amerikaanse markt was genietend van een touch-screen PDA revolutie, ook.

Het was een tijd waarin de band clips kwam uit, de bovenste shirt button werd nagelaten, en e-mail werd moeiteloos gesynchroniseerd via de ether met Exchange op een native Windows-aangedreven apparaat.

Niets kan het kloppen van zijn toppositie. Dat wil zeggen, totdat Apple kwam langs en mishandeld het aan de grond te drukken op zijn hals met zijn machtige voet op de stoep van de stoep, niet eerder wringen haar nek in koelen koelen bloede.

Maar we klagen niet. Als consumenten en zakelijke gebruikers, zoals de dwaasheid verzamelden zich bij een openbare ophanging van de Koning in ware vive la stijl van de revolutie, we juichten in verrukking, dat de oude manieren waren verdwenen. Een nieuwe golf van instemming en de vrijheid van meningsuiting had ons in staat om toepassingen te downloaden en als we zien fit, en voor al onze Gmail en Exchange-accounts te synchroniseren, als we ervoor kiezen om. (Flickr)

Maar als Compaq zelf gooide in de armen van HP in 2002, HP gedragen op de lijn van de iPAQ’s – een reeks van Windows-smartphone slash PDA’s, die de weg leidde naar de smartphone revolutie we onszelf zien nu.

HP uitbesteed groot deel van de productie naar Taiwanese gigant HTC, waarschijnlijk de reden waarom de bouwkwaliteit van de iPAQ was elite onder haar Palm concurrent. Had HTC ontwierp de TouchPad, misschien zou het niet zo episch zijn gestrand.

Windows 10, Microsoft’s Surface all-in-one PC zei aan de kop van oktober hardware te lanceren, Windows 10, Windows 10 tip: Maak een perfecte achtergrond voor uw desktop of lock screen, mobiliteit; Google weerlegt Edge batterij beweringen van Microsoft: Chrome op Surface duurt langer, Cloud, Azure, Office 365: Microsoft’s twee nieuwe cloud-regio’s aan te pakken data privacy-kwesties

Uit het niets, Mark Hurd, die bekend staat om op zijn laatste benen te midden van een carrière-doden seksschandaal, maakte de beslissing voor HP Palm te kopen. Een concurrent van HP, Palm verkocht Palm OS-smartphone slash PDA apparaten, die ook de weg leidde naar de smartphone revolutie die we vandaag zien.

HP probeerde te concurreren met de nieuwe Palm overname, maar dat mislukte. Hoewel Microsoft nauwelijks gedeukt de markt, was er weinig keuze die er zijn voor de eindgebruiker, en de mensen herkende de booming Windows tag veel breder dan de Palm’s afnemende merk.

Palm haperde, maar kreeg de hartmassage het moest weer tot leven door HP’s marshals van de duistere krachten. Op dit punt is de relatie tussen HP en Microsoft begon te veranderen.

Zoals HP begon te leren van Windows Phone 7, een heel ander besturingssysteem naar de vorige software van het apparaat, en realiseerde zich dat de helft van haar producten waren ter ziele, oud en ernstig achter op de tijd. De helft van de iPAQ assortiment niet eens draadloze compatibiliteit, ontworpen als losgekoppelde apparaten voor slechts embedded systemen.

Maar Microsoft wilde een andere manier te gaan en de nieuwe versie van haar Windows Mobile-software elders. Hij wilde de PDA element van het besturingssysteem weg te nemen en maken het een echte concurrent voor Apple’s iPhone.

HP ging met Palm als zijn mobiele besturingssysteem, Windows Mobile 6.5, de laatste versie van de ‘Windows Mobile’ branding, weg te laten naar de weide. Alleen de iPAQ Glisten liep Windows Mobile 6.5, en de telefoon zelf ging in beperkte productie.

Hoewel het misschien niet zou verdwijnen voor goed, links als de enige optie voor de nieuwste iPAQ branded smartphones, is het op grote schaal gestaakt en alleen verkocht op oudere modellen van de iPAQ-apparaten.

Dit effectief eindigde de HP-Microsoft-relatie. Hoewel ze eindigde op goede voet, Microsoft kwam beter in de voogdij omdat het hield op Windows Phone 7, terwijl HP moest het doen met de nieuw verworven Palm’s webOS.

Hoewel dit klinkt misschien als een slechte zaak, werd HP enthousiast op de kans om iets te doen met een nieuw besturingssysteem. Het had de telefoons, de apparaten, de schema’s en design tools om nieuwe Palm producten te maken onder de naam HP: het was een set ding, en iedereen er klaar voor was.

De in-tussen de verwerving en het heden is niet zo belangrijk, in het belang van dit artikel. Nee, in plaats daarvan het feit dat webOS in principe vervangen Windows Mobile-apparaten is de kicker hier. In het kort, moet het niet te hebben.

iPAQ’s waren klein, handheld, en sommigen hadden zelfs mobiele hardware netwerk. Tuurlijk, het besturingssysteem was een beetje traag, maar het was betrouwbaar, dynamisch, afgedwongen door set en de groep het beleid, en het was ideaal handheld een IT-beheerders ‘. webOS, aan de andere kant, was de ergste nachtmerrie van de IT-beheerders ‘. Niet alleen was het een vreemde platform, maar het had nauwelijks een spoor van ‘Microsoft-vermogen’ in.

Maar had het voortgezet en ontwikkeling versterkt de iPAQ bereik zouden groter, en dunner, met meer geheugen en een grotere ruimte op de harde schijf van zijn geworden. De technologie was er al, ze had net om het scherm breder te maken. U zou hebben, in de ruimte van een jaar van ontwikkeling, een iPad concurrent.

Met de iPAQ, HP had een legitieme concurrent BlackBerry. Met het bereik van aanraking-only telefoons QWERTY-toetsenbord integralen, iPAQs het potentieel had op de grote dat Research in Motion te nemen.

Maar door orphaning Windows Mobile, HP had de iPAQ uit in de bossen waar niemand kon horen, en niets anders dan een fles bourbon en een geweer over zijn schouder genomen.

Microsoft, maar doet niets met oudere versies van Windows Mobile, met de nadruk in plaats daarvan op de nieuwe flitsende Windows Phone-modellen, nog steeds niet willen laten gaan van de erfenis mobiele besturingssysteem. Dat gezegd hebbende, het zou niet in het belang van Microsoft om uit of licentie te verkopen in volle oudere versies van het Windows Mobile-software, zoals het wil Windows Phone op zoveel van haar pre-airconditioning, geperfectioneerd derden telefoons als het kan.

HP heeft geen belang bij dit meer hebben, en Microsoft afscheid genomen zonder het draaien van een blind oog.

Had HP niet gericht haar inspanningen op het bezitten van een eigen ecosysteem – hellbent op het bezit van de handsets en het besturingssysteem dat het niet zou kunnen doen met Microsoft, misschien wel de iPAQ kon blijven langs de lijn in de moderne wereld waarin we leven vandaag de dag.

Had Palm niet zijn gekocht, gooien in de iPAQ handdoek in het voordeel van webOS telefoons, zou HP niet hebben gehad om zich te ontdoen van slechts een paar jaar langs de lijn. HP kreeg nauwelijks iets van Palm, en gedood uit de oude hond lang voor zijn tijd was te wijten.

Microsoft’s Surface all-in-one PC zei aan de kop van oktober hardware te lanceren

Windows 10 tip: Maak een perfecte achtergrond voor uw bureaublad of lock-scherm

? Google weerlegt Edge batterij beweringen van Microsoft: Chrome op Surface duurt langer

Azure, Office 365: Microsoft’s twee nieuwe cloud-regio’s aan te pakken data privacy-kwesties