Google’s Lindholm dansen rond vragen over Java-licenties

Tim Lindholm het verlaten van het gerechtsgebouw op donderdag. Credit: James Martin,

SAN FRANCISCO – Het nemen van een pagina uit Larry Page, Google engineer Tim Lindholm nam een ​​ontwijkend benadering, terwijl op de stand in de voortzetting van het proces tussen Google en Oracle.

Lindholm verschijning en getuigenis in de VS District Court is langverwachte deze week nadat CEO Larry Page krachtig werd ondervraagd door de advocaten van Oracle over het al dan niet de twee hebben een werkrelatie.

Pagina heeft herhaaldelijk beweerd dat hij niet bekend is met Lindholm, maar eerder dat hij weet alleen van hem. Niettemin heeft Oracle geduwd dat dit niet het geval.

: API’s staan ​​centraal bij Oracle-Google proef; Oracle advocaten proberen om creatieve waarde van Java benadrukken

Voorafgaand aan zijn loopbaan bij Google, Lindholm werkte bij Sun Microsystems 1994-2005, het beëindigen van zijn tijd bij Sun als een voorname ingenieur. Lindholm was betrokken op het oorspronkelijke team dat Java ontwikkeld.

Toen Lindholm was bij Sun, Oracle’s advocaat, David Boies, wees erop dat hij een ontmoeting met Andy Rubin, nu senior vice-president van de mobiele bij Google. Maar op dat moment was hij de oprichter van Android, de startup later overgenomen door Google.

Lindholm beweerde dat hij niet op de hoogte dat Google zou gaan om Android te verwerven op voorhand had.

Wanneer gedrukt door Boies over wanneer deze bijeenkomst plaatsvond, kon Lindholm Plaats een exacte tijd frame.

Boies brachten zij een e-mail van Lindholm naar Rubin, gedateerd 13 oktober 2005, op welk punt beiden waren bij Google en Android was al verworven.

Alan wil dit vermoedelijk zowel om tactische redenen (het behoud van TCK en implementatie inkomsten, verdedigen franchise tegen de versnippering die is zijn grootste bedreiging voor de lange termijn erosie)

Boies vroeg in een weten wijze als “Alan” werkte bij Sun, maar Lindholm antwoordde hij niet zeker was.

Ik wist in het algemeen dat Sun was bezorgd over dat, “zei Lindholm.

Na meer ontduiking van Lindholm, Boies stelde een andere e-mail van juli 2005 van Rubin tot enkele leiders op Google – dezelfde e-mail die Boies geciteerd pagina op woensdag dat de verantwoordelijkheden en andere noten gedetailleerd over Android.

Boies aangehaald drie bullet points die beginnen met “tim”, die Boies gevraagd of deze aan de getuige wordt verwezen. Lindholm zei dat hij was niet zeker of ze hem bedoelde te zeggen dat hij niet deze bijeenkomsten “in detail had herinneren.

Larry Page beoefent de kunst van ontduiking in de rechtbank; Oracle exec: Geen andere reden om de zon te kopen, behalve voor Java, Google’s pagina gaat op defensief tegen Oracle advocaten tijdens het proces; Google: Oracle, Zon mislukt Java smartphone nu stoppen met zeuren, Oracle, Google proef: Pagina vs. Ellison op de stand

Enterprise Software;? OpenOffice is dood. Lang leve LibreOffice; Open Onetime MS Office challenger OpenOffice:? We kunnen stilgelegd als gevolg van afnemende ondersteuning; Cloud, Red Hat is van plan nog steeds op dat de OpenStack vennootschap; opslag; Facebook open bronnen ZStandard data compressie-algoritme, is bedoeld om de technologie te vervangen achter Zip

Moving rechts langs, wijzend boven de verwijzingen naar “tim,” Boies gevraagd wie “brian” genoemd, gevolgd door de notitie

bezorgd over de zon het voorkomen van het verspreiden van java als open source

Nogmaals, in wezen volgt in hetzelfde patroon van Pagina’s getuigenis op woensdag, Lindholm zei dat hij niet wist.

Na toe dat hij had “een paar ontmoetingen met Sun,” Boies gegrilde Lindholm over een agenda met besprekingen met Zon over een CLDC licentie. Er stond ook

Google heeft een TCK licentie.

Lindholm zei dat hij niet kon herinneren hebben dit of een discussie over het gezien, uit te leggen “Kijkend naar dit, dit lijkt een discussie met CLDC licentieovereenkomst met Sun. worden”

Boies bracht nog een andere e-mail uitwisseling tussen Lindholm en Rubin van december 2005, met de nadruk dat Rubin schreef

Mijn redenering is dat ofwel a) zullen we samen met de Zon als bedoeld in onze recente discussies of b) zullen we een licentie te nemen

Lindholm kon niet veel van een verduidelijking hier ook aan te bieden.

Zo Boies bracht een vertrouwelijke e-mail gericht aan Tim Lindholm, onder een paar anderen, over een mogelijke deal met Sun. Na een bezwaar van Google’s advocaten, Boies was in staat om de e-mail toegelaten als bewijsmateriaal.

Lindholm was terughoudend over te zeggen dat hij bekend is met het of niet was, zei dat hij niet kon doen door te kijken naar alleen het papier.

Niettemin, de e-mail van Google software engineer Bob Lee in februari 2009, inclusief een eventueel vertellen nota, “Good for Google:. Onze Java rechtszaken weg te gaan”

Ik heb dit niet schrijven, dus ik hoefde niet dat de zorg, “Lindholm beweerde, eraan toevoegend dat hij niet herinneren wat er met dit.

Tijdens het kruisverhoor, Lindholm later vertelde Google’s raadsman, Christa Anderson, dat hij niet op de hoogte van eventuele rechtszaken met betrekking tot Android op het tijdstip van deze e-mail was.

In een andere e-mail toegelaten als bewijs, Lindholm schreef aan Rubin en een paar anderen in augustus 2010

Wat we hebben gevraagd om te doen (door Larry en Sergei [sic]) is om te onderzoeken welke technische alternatieven bestaan ​​om Java voor Android en Chrome. We hebben meer dan een heleboel van deze, en denk dat ze allemaal zuigen. We concluderen dat we nodig hebben om een ​​licentie voor Java onderhandelen onder de voorwaarden die we nodig hebben.

Boies vroeg nadrukkelijk als een verkrijgen van een licentie van Sun voor Java genoemd die passage, en Lindholm zei dat is niet wat hij bedoelde in die e-mail. Boies vroeg van wie hij bedoelde toen, en Lindholm dansten rond het beantwoorden van de vraag.

Lindholm uiteindelijk zei dat het “niet specifiek een licentie van wie dan ook.”

Schakelen versnellingen wanneer cross-onderzocht door Anderson, Lindholm legde uit dat hij enkele betrokkenheid bij Android had, maar dat hij niet had geschreven een enkele lijn noch heeft hij beslissingen over de architectuur te maken.

Toch Lindholm zei: “Als software engineer, geen advocaat, het is mijn opvatting dat software API’s zijn gratis voor gebruik door andere mensen.”

Lindholm was iets spraakzamer toen presenteerde zijn verleden e-mails van Google’s raadsman.

Op het moment dat ik schreef deze e-mail, Google en Sun was het bespreken van een co-ontwikkelingsovereenkomst van Sun de broncode te gebruiken als een uitvalsbasis voor sommige Android-werk, “Lindholm gezegd over een bewijsstuk.

In een ruil in augustus 2005, ongeveer een maand nadat Lindholm bij Google, Lindholm schreef Rubin

mijn naam waarde zou zijn als J2ME runtime generalist en vertolker van de engineering / business / juridisch / ecosysteem.

Toch Lindholm bevestigde dat hij nooit eindigde een van deze dingen te doen voor Android.

Na Lindholm werd toegestaan ​​om af te treden, zijn beide partijen overeengekomen dat hij niet hoefde terug te komen om te getuigen. Voor de eerste keer in ongeveer een uur, terwijl op de stand, Lindholm zag er ontspannen en glimlachte – zelfs hief zijn handen en het maken van twee vredestekens aan veel gelach in de hele rechtszaal.

Vreemd genoeg lijkt een mysterie te blijven: We weten nog steeds niet hoe goed Lindholm en Pagina kennen elkaar.

? OpenOffice is dood. Lang leve LibreOffice

Onetime MS Office challenger OpenOffice: We kunnen stilgelegd als gevolg van afnemende steun

? Red Hat is van plan nog steeds op dat de OpenStack bedrijf

Facebook open bronnen ZStandard data compressie-algoritme, is bedoeld om de technologie te vervangen achter Zip