Flipping DRAM-bits – kwaadwillig

Zoals gedocumenteerd in DRAM foutenpercentages: Nightmare on DIMM straat, DRAM foutenpercentages zijn honderden tot duizenden malen groter dan gedacht – een gemiddelde van 3751 te corrigeren fouten per DIMM per jaar. Waarvan wordt verondersteld dat je DIMM heeft Error Correcting Code (ECC) om deze fouten te corrigeren. Als niet

Moore’s Wetteloosheid

In Flipping Bits in geheugen zonder Them: een experimentele studie van DRAM Storing Fouten, onderzoekers Yoongu Kim, Ross Daly, Jeremie Kim, Chris Fallin, Ji Hye Lee, Donghyuk Lee, Konrad Lai Onur Mutlu – alle CMU – en Chris Wilkerson van Intel Labs, bleek dat grondstoffen DRAM-chips zijn kwetsbaar voor fouten verstoring. Moore’s Law heeft cel maten verminderd en maakte hen meer vatbaar voor aangrenzende stroom.

De oorzaak van de fouten: snelle voltage schommelingen op de woordlijn van een rij geheugencellen. De woordlijn spanning wordt verhoogd om stukjes lezen in de rij cellen.

Een programma dat zo weinig uitgeeft als 139.000 leest aan een specifieke woordlijn kan een fout veroorzaken. Maar liefst 1 op 1700 cellen gevoelig voor dergelijke fouten.

Dat lijkt misschien niet veel, maar in een 8 Gb chip dat betekent meer dan 4 miljoen bits zijn gevoelig voor kwaadaardige beetje flippen. Aangezien de meeste systemen niet ECC gebruik van het systeem heeft geen manier om te weten het wordt aangevallen.

De auteurs suggereren een goedkope oplossing die zij noemen probabalistic aangrenzende rij activering (PARA)

PARA voorkomt niet aangrenzende bit klapt – het probabalistic, niet deterministische – maar het kan worden afgestemd ze zeldzaam. Het kan ook helpen bij de veel hogere dan aangegeven fouten gezien in het veld.

Intel heeft gewerkt aan dit probleem al jaren, maar vandaag DRAM van alle drie grote leveranciers is gevoelig voor deze aanval. De onderzoekers vinden dat meer dan 80% van de geteste DIMM modules hadden disturbable cellen.

Opslag; NetApp introduceert mid-tier systeem voor data meren, partners met Zaloni, Cloud, Michael Dell over de sluiting van EMC deal: ‘We kunnen denken in decennia, datacenters, Dell Technologies lanceert: Hier is wat te kijken als Dell, EMC, een schare van enterprise bedrijven te combineren; opslag; Facebook open bronnen ZStandard data compressie-algoritme, is bedoeld om de technologie te vervangen achter Zip

Wederom zien we de storage technologieƫn die onze digitale beschaving ten grondslag liggen zijn veel minder robuust dan we verwachten of nodig hebben. Het bedrijfsleven moet serieus over digitale kwaliteit opslag te krijgen.

Het goede nieuws: het in de krant voorgestelde oplossing lijkt te lage kosten te combineren met een goede effectiviteit. Laten we hopen dat verkopers luisteren!

Reacties welkom, zoals altijd. Elke weddenschappen op hoe lang voordat we zien DRAM verstoring aanval?

NetApp introduceert mid-tier systeem voor data meren, partners met Zaloni

Michael Dell over de sluiting van EMC deal: ‘We kunnen denken in decennia’

Dell Technologies lanceert: Hier is wat te kijken als Dell, EMC, een schare van enterprise bedrijven te combineren

Facebook open bronnen ZStandard data compressie-algoritme, is bedoeld om de technologie te vervangen achter Zip

De Storage Bits nemen