CES 2011: Nvidia ontwikkelt haar eerste CPU

De meeste van Nvidia’s persconferentie op de CES was gewijd aan de Tegra 2-processor voor smartphones en tablets, zoals verwacht. Maar CEO Jen-Hsun Huang redde een grote verrassing voor het einde, een project voor de ontwikkeling van wat hij noemde de eerste high-performance CPU voor pc’s en servers op basis van de ARM-instructieset.

iPhone; Hoe veilig veeg je iPhone voor wederverkoop, Enterprise Software; Sweet SUSE! HPE haken en ogen zelf een Linux-distro, hardware, Raspberry Pi vliegt tien miljoen omzet, viert met ‘premium’ bundel, iPhone, A10 Fusion: De siliconen aandrijven nieuwe iPhone 7 en iPhone 7 Plus Apple’s

Nvidia voorzag niet veel details, maar Huang beschreef Project Denver als een poging om een ​​nieuwe CPU van de grond af, wat suggereert dat de comp eventuele heeft een architectonische licentie van ARM om een ​​CPU te bouwen van de grond af op te bouwen. Andere bedrijven ontwikkelen ARM-gebaseerde chips op deze manier – Qualcomm ontworpen zijn Snapdragon processor applicatie vanaf nul, bijvoorbeeld – maar de meeste chips met inbegrip van Tegra 2 zijn gebouwd op de bestaande ARM cores, zoals de Cortex-A9 MPCore om te krijgen om meer te marker sneller en goedkoper.

Er zijn geruchten op en af ​​al jaren dat Nvidia is de ontwikkeling van haar eigen x86 CPU om te concurreren met AMD en Intel. Met deze stap, Nvidia lijkt te wedden dat de ARM ecosysteem – de gereedschappen, compilers en applicaties al op grote schaal gebruikt in mobiele en embedded apparaten – geleidelijk over de rest van de computerwereld zal nemen ook.

De energie rond de ARM-architectuur is nu absoluut enorm, “zei Huang.” Dit is Nvidia’s eerste CPU ontwikkeling. En ‘s werelds eerste ARM-processor gericht op high performance computing.

Het is een ambitieuze strategie, maar het wordt geconfronteerd met een aantal grote uitdagingen. Ten eerste, terwijl de ARM-processoren zijn gegroeid aanzienlijk krachtiger, kunnen ze nog steeds niet aanraken de snelste x86-processors. Ten tweede, veel van de client en server applicaties gebruikt door organisaties en individuen zou moeten worden herschreven om te draaien op ARM-gebaseerde computers.

Een aantal belangrijke besturingssystemen, waaronder Apple’s iOS, Google’s Android, RIM’s BlackBerry en Windows CE reeds draaien op ARM-gebaseerde processoren, maar er is een grote omissie: de volledige versie van Windows. Huang opgemerkt dat er geruchten dat Microsoft zou kunnen aankondigen dat Windows 8 zal ondersteunen ARM, evenals x86, zodra vandaag. Als dat wel gebeurt, dan zou het een lange weg naar het valideren van de strategie Nvidia’s te gaan.

[Update: Microsoft heeft bevestigd dat de “volgende versie van Windows” zal draaien op ARM en toonde een vroege build van Windows 8 draait op ARM-gebaseerde chips van Nvidia, Qualcomm en Texas Instruments.]

Maar in dit vroege stadium, zijn er nog veel meer vragen dan antwoorden op Nvidia’s Project Denver.

Hoe veilig veeg je iPhone voor wederverkoop

Sweet SUSE! HPE haken en ogen zelf een Linux distro

Raspberry Pi raakt tien miljoen omzet, viert met ‘premium’ bundel

A10 Fusion: De siliconen aandrijven nieuwe iPhone 7 en iPhone 7 Plus Apple’s